HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws ‘Om écht duurzaam bouwen mogelijk te maken, moeten we buiten de bestaande hokjes durven denken’
NIEUWS
16 februari 2023

‘Om écht duurzaam bouwen mogelijk te maken, moeten we buiten de bestaande hokjes durven denken’

Cees van der Meijs, Directeur Bouw bij Hurks

Welke invloed hebben duurzame denk- en werkwijzen op ons milieu? Hoeveel CO2-reductie kan het gebruik van biobased, gerecyclede en herbruikbare materialen opleveren? En hoe kunnen de kwaliteit en prestaties van deze materialen ook op de lange termijn worden geborgd? Maar ook: welke rol speelt prefabricage in de (verdere) vergroening van de bouw? Om écht duurzaam bouwen mogelijk te maken, moeten we buiten de bestaande hokjes durven denken. Een uitdaging die Hurks graag aangaat in samenwerking met deskundige en strategische partners zoals Velox.

Hurks voelt zich verantwoordelijk voor onze huidige én toekomstige generaties. “Waar duurzaamheid voorheen al dan niet werd voorgeschreven in bestekken, staat het inmiddels hoog op onze maatschappelijke agenda”, vertelt Directeur Bouw Cees van der Meijs. “We vinden het belangrijk om gebouwen te bouwen, ontwikkelen en (her)gebruiken, zonder natuurlijke hulpbronnen uit te putten en de leefomgeving te vervuilen. We hebben dit thema daarom bewust en breed omarmd, als een middel om Hurks te laten excelleren. Om onze carbon footprint te kunnen bepalen, is onze ambitie om alle data over onze CO2-emissies te verzamelen. Bovendien hebben we jonge en vakkundige professionals aangetrokken, die intensief met dit onderwerp bezig zijn en impact willen én kunnen maken. Dit heeft al tot mooie initiatieven geleid. Initiatieven waardoor we onze duurzame filosofie beter kunnen uitdragen en een interessantere werkgever kunnen zijn voor zowel bestaande als nieuwe medewerkers.”

Da Vinci Green

Als voorbeeld noemt Van der Meijs het duurzame woonconcept Da Vinci Green, dat 50% CO2-reductie moet realiseren ten opzichte van de standaard Da Vinci conceptwoning. “Onze Da Vinci conceptwoning is aanvankelijk ontwikkeld als antwoord op de marktvraag om snel en efficiënt woningbouwprojecten te ontwikkelen en realiseren. Bijvoorbeeld door het gebruik van zoveel mogelijk geprefabriceerde elementen en intelligente installaties, met maximaal gebruik van onder meer warmtepompen. De Da Vinci Green woning is de groene doorontwikkeling hiervan. Met dit concept zetten we hoog in op het gebruik van zoveel mogelijk biobased, gerecyclede en herbruikbare materialen. Te denken valt aan houtbouw, groene daken, biobased isolatiematerialen en gevelbekleding van bio composiet. In een speciale bouwstenenbibliotheek wordt de duurzame en financiële impact van elk materiaal duidelijk inzichtelijk gemaakt, op basis waarvan opdrachtgevers bewuste keuzes kunnen maken.”

Spanningsveld

Met Da Vinci Green kan Hurks sturen op verschillende duurzame en financiële KPI’s, afhankelijk van de ambities van de opdrachtgever. “De KPI’s zijn duidelijk zichtbaar voor onze klanten”, aldus Van der Meijs. “Ze tonen aan dat we verder gaan dan een ‘groen labeltje’ en dat we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid heel serieus nemen.” Iedereen heeft inmiddels zijn mond vol van duurzaamheid en circulariteit, benadrukt hij. “Maar tegelijkertijd zoeken ontwikkelaars en opdrachtgevers naar een extreem lange levensduur en veertig jaar garantie. Zij willen exact weten wat een investering onderaan de streep oplevert en grijpen bij eventuele risico’s toch weer snel terug naar het bekende. Het resultaat is een continu spanningsveld, die vraagt om lef en om bedrijven die verder durven kijken dan het laaghangend fruit. Gelukkig zijn er voldoende partijen in de keten die hierin willen meedenken, zoals Caspar de Haan onderhoud & renovatie.”

Samen met Caspar de Haan heeft Hurks meegebouwd aan een paviljoen voor de Floriade Expo 2022 in Almere, dat volledig bestaat uit CO2-arme en biobased materialen. “Ook tijdens de Dutch Design Week 2022 in Eindhoven hebben we Da Vinci Green laten zien in een expositie van The Embassy of Circulair & Biobased Building, om het publiek inzicht te geven in hoeveel CO2 al gereduceerd kan worden met biobased materialen in een standaard woning.” Uniek is ook het CASA 1.0-huis van TU/e-studententeam CASA, dat bestaat uit drie extreem duurzame studentenappartementen die in samenwerking met woningcorporatie Woonbedrijf en Hurks zijn ontwikkeld. “De kennis en expertise die we tijdens deze en andere bouwinitiatieven hebben opgedaan, zetten we project- en divisie-overstijgend in om circulair bouwen naar een nog hoger niveau te tillen en om de CO2-footprint verder te verlagen.”

Kennisuitwisseling en innovaties

“Hurks is een familiebedrijf met een platte organisatiestructuur”, benadrukt Van der Meijs. “Hierdoor worden meedenken, kennisuitwisseling en innovaties vanuit medewerkers gestimuleerd. Van directie tot en met uitvoerders: iedereen weet elkaar te vinden en loopt makkelijk bij elkaar binnen. Dat werkt ontzettend fijn en maakt ons een aantrekkelijke werkgever voor heel veel professionals.” Anno 2023 zoeken medewerkers naar uitdaging, weet hij. “Dit kan betrekking hebben op de bouwtechniek, maar bijvoorbeeld ook op de vergroening van de bouw en/of de omvang of complexiteit van de projecten die je als organisatie gegund krijgt.” Op dit moment is Hurks bijvoorbeeld druk bezig met de circulaire sloop en nieuwbouw van 506 studentenwoningen op de Einstein Campus in Maastricht, waarbij de kennis en ervaringen van het Da Vinci Green-concept uitgebreid worden benut om modulair te bouwen. “Recent zijn we bovendien gestart met de nieuwbouw van vier kantoorgebouwen, een enorme centrale plaza en twee bijgebouwen voor ASML in Veldhoven, waarvoor we diverse circulaire initiatieven ontplooien. Datzelfde geldt voor de grootscheepse transformatie van campus Rachelsmolen van Fontys Hogeschool in Eindhoven.”

Werken met flexibele teams

De drie projecten (Einstein Campus in Maastricht, ASML in Veldhoven en Fontys in Eindhoven) worden gebouwd door een team van eigen specialisten, aangevuld met medewerkers van Velox. “Van junior en senior werkvoorbereiders tot deeluitvoerders en hoofduitvoerders, die een volwaardig onderdeel vormen van onze organisatie en weer nieuwe en frisse ideeën inbrengen”, aldus Van der Meijs, die de keuze voor een flexibel projectteam verder toelicht. “We hebben rond de 150 eigen medewerkers en een hele stabiele orderportefeuille, dus we hoeven niet steeds personeel op en af te schalen. Onze flexibele schil is dan ook meer een praktische overweging. Onze orderportefeuille groeit elk jaar, terwijl er maar beperkt nieuw personeel beschikbaar is. Dan is het fijn om – naast onze eigen afdeling Personeel & Organisatie – te kunnen vertrouwen op een projectbureau dat snel de juiste mensen kan vinden. Zowel voor de korte als lange(re) termijn.”


Zorgvuldig gevormde projectteams

In samenwerking met partijen als Velox worden de projectteams zorgvuldig gevormd, zodat sterktes en zwaktes elkaar aanvullen, vertelt hij. “Kennis van de eigen én externe medewerkers is hiervoor essentieel. Daarom heb ik voortdurend contact met de managers, werkvoorbereiders en uitvoerders. En ook met de (externe) medewerkers worden regelmatig gesprekken gevoerd. Dat begint al in de selectiefase, om te ontdekken of zij ons groene hart delen, voldoende gedreven zijn, creatief en communicatief vaardig zijn én beschikken over een gezonde dosis humor. Kortom: of ze passen binnen ons Hurks-DNA.” De externe krachten die bevallen, neemt Van der Meijs graag mee naar nieuwe projecten, waarvoor in de meeste gevallen nieuwe projectteams worden gevormd. “Door medewerkers door te schuiven, behouden we de dynamiek en kruisbestuiving in onze organisatie en voorkomen we dat medewerkers van elkaar vervreemden. Zo werken we niet alleen aan duurzame projecten, maar ook aan duurzame medewerkersrelaties.”
“Door medewerkers door te schuiven, behouden we de dynamiek en kruisbestuiving in onze organisatie en voorkomen we dat medewerkers van elkaar vervreemden. Zo werken we niet alleen aan duurzame projecten, maar ook aan duurzame medewerkersrelaties.”

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Arie Wallenburg