HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Nog steeds veel dodelijke ongevallen in de bouw
NIEUWS
16 februari 2021

Nog steeds veel dodelijke ongevallen in de bouw

De bouw telde in 2020 dertien dodelijke ongevallen. Dat meldt de Inspectie SZW. Dat is een zeer lichte daling in vergelijking met voorgaande jaren. Alleen in 2015 lag het cijfer nog lager, toen ging het om ‘maar’ negen incidenten met dodelijke afloop.

Het totaal aantal arbeidsongevallen met dodelijke afloop in Nederland schommelt al jaren tussen de vijftig en de zeventig, laat de Inspectie weten. “Dat is ook dit jaar niet anders”, schrijft woordvoerder Elizabeth Palandeng in een reactie. “Ook het aantal dodelijke incidenten in de bouw wijkt niet substantieel af van voorgaande jaren.” De bouw zelf wil naar nul doden per jaar, maar dat lukt dus vooralsnog niet.

Aantal dodelijke ongevallen in de bouw per jaar
Periode: 2009 - 2020

In totaal zijn 443 onderzoeken naar ernstige arbeidsongevallen afgerond. Dit kunnen ook voorvallen zijn die bijvoorbeeld in 2019 hebben plaatsgevonden, waarvan in 2020 het onderzoek is afgerond. “De bouwsector is daarmee nog steeds een van de sectoren waarin de meeste ongevallen plaatsvinden.”

Lastig te achterhalen


Het is niet altijd te achterhalen welke dodelijke ongevallen hebben plaatsgevonden, en wat er precies is gebeurd. Vaak worden dit soort incidenten opgepikt door (lokale) media, maar dat gebeurt niet altijd. Via gesprekken tussen de Inspectie en branchepartijen als de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB), is er nu wel een beter overzicht beschikbaar.

Vijf dodelijke ongevallen werden in 2020 doorgegeven door de Inspectie en die fatale incidenten zijn verder nergens te vinden. Dat is schrijnend, vindt Werner van Eck, programmamanager Veiligheid bij Heijmans, en lid van de kerngroep van de GCVB. Van een deel van die ongelukken met dodelijke afloop weet de branche dus niet wat er is gebeurd. “Laat staan wat we ervan hebben geleerd”, aldus Van Eck.


Bron en meer informatie: P. Platschorre (2021, 15 februari). Dertien dodelijke bouwongevallen in 2020: ‘Wijkt niet substantieel af van voorgaande jaren’. Geraadpleegd van Cobouw.

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Patrick van Breukelen Financieel Administratief Medewerker
Patrick van Breukelen