NIEUWS
15 juli 2019

Nieuwbouwhuis wordt te duur: 13 procent minder verkocht

Nieuwbouwwoningen prijzen zichzelf steeds meer uit de markt. Er werden 13 procent minder woningen verkocht in het tweede kwartaal in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van de makelaarsvereniging NVM. Gemiddeld moet er 387.000 euro voor een nieuw huis worden betaald, 17 procent meer dan een jaar geleden. De verkoop van nieuwbouwwoningen verloopt al langer stroef. “Dit is de grootste daling in een periode van continue daling van de verkopen die nu al zes kwartalen op rij duurt. De daling is het gevolg van de hoge prijs van nieuwbouwwoningen, waardoor kopers afhaken”, zegt Ger Jaarsma van de NVM.

Nieuwbouwhuis 80.000 duurder dan bestaande woning

Een gemiddelde nieuwbouwwoning is al twee kwartalen op rij 80.000 euro duurder dan een gemiddelde bestaande woning. “Dat is echt een probleem”, vindt Jaarsma. De prijs per vierkante meter steeg met 12 procent naar ruim 3.000 euro. De prijsstijging komt volgens de makelaars door de hoge grond-, personeel- en bouwkosten, maar ook de stapeling van ambitieuze beleidsmaatregelen zoals gasloos bouwen en lokale regels (40-40-20). Jaarsma: “Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt.”
“Alle lof voor minister Ollongren voor haar voortvarendheid om het tekort aan woningen met de woonagenda en de vijf woondeals aan te willen pakken. De oplossing voor het tekort aan woningen vind je namelijk niet in regelgeving, maar in het toevoegen van aanbod. Nog steeds geldt: bouwen, bouwen, bouwen. Er moet snel meer betaalbaar aanbod komen, zodat de prijzen van nieuwbouw minder hard stijgen en -veel belangrijker- zodat iedereen een goede en passende woning kan vinden.”
Markt vraagt om betaalbare woningen, terwijl woningbouwers dure woningen bouwen Verschillende bouwers waarschuwden de afgelopen maanden al in Cobouw dat de prijzen voor nieuwbouwwoningen te hoog worden. Stijgende bouwkosten en gasloos bouwen zijn deels de oorzaak, waarschuwde Ton van de Klok, algemeen directeur van KlokHolding een paar maanden geleden. Volgens hem dreigt de markt voor nieuwbouwwoningen op slot te raken als de kostprijzen blijven stijgen. Hoewel de vraag naar woningen hoog blijft, daalt het rendement op woningen. Van de Klok: “Gasloos en energiezuinig bouwen vraagt nu eenmaal extra investeringen.” Het verdienmodel van woningbouwers staat onder druk, zei ook Bart van Breukelen van TBI eerder dit jaar. “De bomen groeien niet meer tot aan de hemel als het gaat om verkoopprijzen”, zei hij. De markt vraagt om betaalbare woningen, terwijl woningbouwers dure woningen bouwen. Volgens bouwende ontwikkelaar Vorm stevenen woningbouwers af op een “afzetprobleem”. Bron: Cobouw.nl

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld