HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Moeite met woningopnames? Deze technologie helpt jou
NIEUWS
23 november 2020

Moeite met woningopnames? Deze technologie helpt jou

Met een drone met een 100 megapixel camera eronder scant BAM woningen voorafgaand aan een renovatie tot op de millimeter nauwkeurig. Kunstmatige intelligentie doet de rest. Want die tienduizenden beelden die een uurtje vliegen opleveren moeten wel goed worden gekoppeld en geïnterpreteerd.

Het experiment is opgezet door Renovatie Concepten, een bedrijfsonderdeel van BAM Wonen dat een paar jaar terug is opgericht om verduurzamingsprojecten en nul-op-de-meterrenovaties te realiseren. De firma Droneview uit Leeuwarden voert de vluchten uit en maakt de opnamen en stelt daaruit een 3D-model samen.

Bij een renovatieproject in Leimuiden hebben de twee partijen deze zomer zo’n 51 woningen met een drone ingemeten. Daar ging het om een aanvullende meting, nadat de woningen eerst met een statische laserscanner nauwkeurig in kaart waren gebracht. Zo kon de methode meteen gevalideerd worden. Toen bleek dat het scannen vanuit de lucht zowel tot op de millimeter nauwkeurig ging als vijf keer zo snel. Voor Jasper Blanken, directeur Renovatie Concepten, was de koers toen snel bepaald.

Bakens inmeten

Voor Rochdale is afgelopen week op dezelfde manier een wijkje van zo’n 110 woningen in Diemen in kaart gebracht. Dat kostte ruim twee dagen voor een ploeg van drie man. Om de vereiste GPS nauwkeurigheid te halen moesten eerst wat referentiepunten (tachymetrische punten) op de grond en op de gevels worden aangebracht en ingemeten.

Volgens een uitgekiend vluchtplan vloog de drone daarna op vier verschillende hoogten over de rijtjeswoningen heen, terwijl de camera onafgebroken opnamen maakte. Omdat er nog wel eens een boom dicht tegen de gevel staat, of een goot te ver uitkraagt om er vanaf 40 meter hoogte onder te kunnen kijken, liep de meetploeg van Droneview daarna nog met de camera in een soort harnas door de straat. Daarna konden de beelden worden gestitched en samengevoegd tot een 3D-model.

Kunstmatige intelligentie

“Zodra het model is gemaakt, komt het aan op het categoriseren”, meldt BIM-coördinator Arjan van Driel van BAM Wonen. Dankzij kunstmatige intelligentie kan de software een raam onderscheiden van metselwerk, dakpannen herkennen, ventilatieroosters, schoorstenen en wat al niet meer. In één moeite door kan het programma dan meteen de hoeveelheden bepalen. Dat is handig voor het opstellen van meerjarenonderhoudsprogramma’s en begrotingen. Zeker als de software ook de schades kan herkennen en markeren.

De intelligente software herkende meer schades aan de daken in Diemen dan inspecteurs die de beelden achter hun computer bestudeerden. Beeld: BAM Wonen / Droneview
De intelligente software herkende meer schades aan de daken in Diemen dan inspecteurs die de beelden achter hun computer bestudeerden. Beeld: BAM Wonen / Droneview

De winst van het drone-scannen zit ‘m volgens directeur Blanken vooral in het feit dat hoofdaannemer, dakdekker, metselbedrijf en de kozijnleverancier bij een renovatie niet allemaal apart langskomen, om hun onderdeel in te meten. “Dat kan in tijden van corona sowieso niet meer, maar ook voorheen vroegen we ons natuurlijk al wel af of het allemaal niet slimmer en efficiënter kon. Nu meten wij alles in met de drone en stellen die gegevens ter beschikking aan onze co-makers.”

Daarvoor moet die informatie wel echt tot op de millimeter nauwkeurig zijn en moeten de co-makers met de data overweg kunnen. Dat laatste gaat niet vanzelf weet Blanken. “Daar moet je ze in meenemen. Wij hebben bijvoorbeeld een tijd terug een kalkzandsteenleverancier en een BIM Modelleur laten bepalen hoeveel materiaal er in een project was verwerkt. Vooraf verklaarden ze elkaar allebei voor gek vanwege de omslachtige methode waarmee ze dat uitrekenden, maar ze zaten er uiteindelijk allebei naast. Dat gevaar bestaat hier ook weer, als je niet oppast, maar dan sluit die voorzetgevel waarmee wij een jaren ’60-woning in één klap willen verduurzamen dus niet op de bestaande schil aan. Daarom is het zo belangrijk dat we iedereen er vanaf het begin bij betrekken en samen werkwijzen en standaarden ontwikkelen.”


Bron: Tissink, A. (2020, 9 oktober). Met de drone gaan de woningopnames voor BAM ineens van een leien dakje. Geraadpleegd van Cobouw

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld