NIEUWS
10 februari 2021

Lichte afname orderportefeuilles bouwbedrijven

3x meer renovaties verwacht

De orderportefeuilles in de totale bouwnijverheid zijn in december met รฉรฉn tiende maand afgenomen naar 9,5 maanden werk. Dat meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) op basis van cijfers uit december 2020.

Werkvoorraad in de woning- en utiliteitsbouw

In de woningbouw nam de werkvoorraad met twee tiende maand af en kwam uit op 11,5 maanden werk. Bij de utiliteitsbouw namen de orderportefeuilles met drie tiende maand af naar 9,4 maanden. Per saldo namen de orderportefeuilles van burgerlijke en utiliteitsbedrijven af met twee tiende maand naar 10,6 maanden werk.

Werkvoorraad in de civiele techniek en infra

De werkvoorraad van grond-, water- en wegenbouwbedrijven nam in december met twee tiende maand toe naar 7,5 maanden werk. De orderportefeuilles bij grond- en waterbouwbedrijven namen met twee tiende maand toe naar 8,6 maanden werk. Bij wegenbouwbedrijven nam de werkvoorraad met รฉรฉn tiende maand toe naar 6,3 maanden werk.

Stagnatie bij b&u-bedrijven en gww-bedrijven

Drie op de tien bedrijven gaven in december aan stagnatie te ondervinden in onderhanden werk. Voor b&u-bedrijven was hinder met betrekking tot onvoldoende orders en overige oorzaken (voornamelijk corona) de belangrijkste oorzaken voor stagnatie. Bij gww-bedrijven is een gebrek aan orders de belangrijkste oorzaak voor stagnatie.

Meerderheid verwacht dat personeelsbezetting zal toenemen

De productie is in de afgelopen drie maanden bij ruim 10% van de bedrijven afgenomen en bij 20% van de bedrijven toegenomen. Twee op de tien bedrijven beoordeelt hun orderpositie in december als klein en dit is 5% meer dan het aandeel bedrijven dat hun orderpositie als groot beoordeelt. Circa 15% van de bedrijven verwacht dat hun personeelsbezetting toeneemt, terwijl ruim 5% verwacht dat deze gaat afnemen. Een kwart van de bedrijven verwacht dat prijzen gaan toenemen in de komende drie maanden, terwijl 5% van de bedrijven een prijsdaling verwacht.

Dit blijkt uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van januari 2021 van het Economisch Instituut voor de Bouw. Deze meting wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Aan de conjunctuurmeting verlenen ongeveer 225 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden hun medewerking.

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld