HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Injectie van €14 miljard in woningbouw en volkshuisvesting
NIEUWS
19 augustus 2020

Injectie van €14 miljard in woningbouw en volkshuisvesting

Oppositiepartij PvdA heeft een voorstel gedaan om ruim 14 miljard euro te investeren in woningbouw en volkshuisvesting. De forse injectie in de sector is volgens de sociaaldemocraten nodig om de economie tijdens de huidige coronacrisis te stutten.

Het stimuleringspakket voor de woningbouw en volkshuisvestering is onderdeel van een totaalpakket van 50 miljard euro. Dit bestaat uit noodmaatregelen en meer structurele maatregelen. Zo bepleit de PvdA een Bouwfonds Volkshuisvesting (4 miljard euro). Hierbij komt 10.000 euro beschikbaar voor elke extra woning die bovenop de bestaande bouwplannen wordt gebouwd en gereed is in 2025. Voorwaarde hierbij is dat de huur lager is dan 730 euro per maand, of de koopsom lager is dan 330.000 euro. In totaal moet dit 400.000 extra woningen opleveren.

Afschaffen verhuurderheffing

Het leeuwendeel van de investeringen in de woningbouw en volkshuisvesting, 8 miljard euro, gaat wat de PvdA betreft, naar het afschaffen van de verhuurderheffing. Volgens de sociaaldemocraten hadden er zonder de heffing 100.000 betaalbare woningen gebouwd kunnen worden. Door de heffing nog voor het eind van het jaar af te schaffen, in plaats van het onderwerp door te schuiven tot na de verkiezingen in 2021 moeten banen van bouwvakkers behouden blijven.

Vitale steden en dorpen

Daarnaast wil de PvdA dat er een investeringsfonds met 2 miljard euro komt voor vitale steden en dorpen. De oppositiepartij wijst erop dat winkelcentra onder druk, wijken verloederen en er steeds meer voorzieningen verdwijnen in krimpgebieden. De PvdA denkt aan een soortgelijk fonds als het voormalige Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing.

Garantieregeling bouw

Buiten de structurele investering komt de sector ook nog terug in het noodpakket dat de partij voor ogen heeft om werkgelegenheid die nu wordt bedreigd door corona te beschermen. Zo bepleit de PvdA een (tijdelijke) afschaffing van de verhuurderheffing en een garantieregeling voor nieuwbouw. Voorziene kosten voor deze noodmaatregelen: 4 miljard euro.

Lightrail in Randstad

Ook in de andere structurele investeringen die de sociaaldemocraten bepleiten komt de volkshuisvesting zijdelings terug. Voor het verduurzamen van 400.000 huurwoningen is 4 miljard euro ingeboekt. Daarnaast bepleit de PvdA 10 miljard aan investeringen in het openbaar vervoer, waaronder een treinverbinding van Amsterdam naar Groningen via Lelystad, zodat het aantrekkelijker wordt om in het noorden te wonen. In de Randstad moet tussen de steden en dorpen een lightrailverbinding komen, zoals een metro.

WopkeWiebesFonds

Financiering van een deel van de maatregelen vindt de PvdA in het WopkeWiebesFonds. Dit fonds werd een jaar geleden gelanceerd door de bewindslieden Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken). Dit moet het verdienvermogen van de Nederlandse economie versterken. Andere maatregelen worden opgenomen in de tegenbegroting voor 2021.


Bron: Paling, R. (2020, 18 augustus). PvdA wil miljarden steken in bouw en volkshuisvesting. Geraadpleegd van Vastgoedmarkt

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld