HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Hoe het tekort aan arbeidskrachten in de bouw te overwinnen
NIEUWS
19 april 2021

Hoe het tekort aan arbeidskrachten in de bouw te overwinnen

Het is een probleem dat Nederlandse bouwbedrijven zelf ondervinden. Misschien heb je bouwprojecten beschikbaar, maar niet genoeg handen aan dek, waardoor er een uitdagende situatie ontstaat. Geen enkele eigenaar van een bouwbedrijf wil zich inzetten voor een project om erachter te komen dat ze het niet op tijd kunnen voltooien vanwege een tekort aan geschoolde werknemers.

Het personeelstekort was eind 2018 het grootst bij woningbouwers, bleek destijds uit een conjunctuurmeting van het EIB. 35 procent van de bedrijven moest in december 2018 werk laten liggen omdat er te weinig personeel is. Bij utiliteitsbouwers was dat 17 procent.

Hoe los je een probleem op dat niet alleen jouw bedrijf maar de branche als geheel raakt? Gelukkig zijn er acties die we kunnen ondernemen.Wat veroorzaakt het tekort aan arbeidskrachten in de bouw?

Het vinden van de juiste oplossingen vereist inzicht in het probleem. Verschillende omstandigheden hebben bijgedragen aan het tekort aan arbeidskrachten in de bouw, maar er zijn twee hoofdoorzaken.

Tijdens de financiële crisis verdwenen 75.000 banen in de bouw. En er is een afname in het aantal leerlingen die uiteindelijk in de bouw werken.

Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten doet afbreuk aan de productiviteit en bedrijfsgroei van kleine bouwbedrijven in het hele land. Commerciële en residentiële klanten hebben bouwprojecten in hun plannen, maar wanneer bouwbedrijven geen toegang hebben tot de werknemers die ze nodig hebben, vinden ze het moeilijk om aan de behoeften van deze klanten te voldoen.

Hoe geschoolde werknemers te beveiligen

In plaats van ontslag te nemen om met minder werknemers minder te bereiken dan u nodig heeft, kunnen leiders van bouwbedrijven maatregelen nemen om het tekort aan arbeidskrachten in de bouw op te lossen. Maak gebruik van een projectbureau als Velox, omdat zij aan de hand van de volgende basisregels wel aan het juiste personeel kunnen komen.

1. Maak van werving een activiteit voor het hele jaar door

We wachten niet tot het drukke seizoen met het vinden en inhuren van de geschoolde werknemers die de klant nodig heeft. In plaats daarvan zetten wij ons het hele jaar door in om in contact te komen met UTA-personeel dat we nog niet kennen, en in contact te blijven met professionals die we al wel kennen. Waar we graag kennis mee delen, en waar we in de (nabije) toekomst graag een samenwerking mee aangaan.2. Zorgen voor een adequate opleiding van werknemers.

De werknemers van tegenwoordig willen kansen om professioneel te blijven leren en groeien. Door training aan te bieden, blijven ze betrokken en kunnen ze de nieuwste uitdagingen het hoofd bieden. Opleiding geven is een win-winstrategie. Het resulteert in meer hooggekwalificeerde werknemers voor onze klanten, en het geeft deze werknemers ook goodwill; ze zullen zich gewaardeerd voelen vanwege de tijd en het geld dat we in hen investeren.3. Ontzorgen

Wat we leren over flexibele arbeidskrachten in de bouw? Ze willen zoveel mogelijk tijd aan hun projecten besteden. Niet aan boekhouding of het zoeken naar een nieuwe opdracht zodra hun huidige opdracht ten einde loopt. Het geeft professionals rust als een projectbureau dergelijke handelingen overneemt en hen helpt bij gesprekken met de aannemer. Tevens tellen secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het regelen van een auto, en het gevoel van samenhorigheid ook mee. Werkt iemand bij Velox en aan een project ergens in het land, dan maakt hij/zij deel uit van het team en komen we geregeld samen.

4. Ingang op alle toonaangevende projecten

Door nauw contact te onderhouden met aannemers en relaties op te bouwen, wordt de gunfactor hoger. En door goed in de gaten te houden welke projecten wanneer starten, kan er lang voordat het project start al contact opgenomen worden met die aannemers om de opdracht ervoor binnen te halen.

Samenwerken

Ben jij een aannemer en op zoek naar kundig UTA-personeel? Velox helpt je verder

Ben jij een professional en op zoek naar nieuw, groot project? Bekijk ons aanbod

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld