HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Eyecatcher langs de A2: wat is het idee achter deze spiraalvormige trap Helix?
NIEUWS
17 februari 2020

Eyecatcher langs de A2: wat is het idee achter deze spiraalvormige trap Helix?

Wie straks in het donker over de A2 bij Leidsche Rijn rijdt, kan het bijna niet ontgaan: kantoorgebouw Helix, een project van gebiedsontwikkelaar AM. Achter de glazen gevel is vooral een goudkleurige, spiraalvormige trap in het atrium te zien. "Die trap vormt het hart van het gebouw en wordt een absolute blikvanger’’, vertelt manager planontwikkeling Luuk Bouman van BAM Bouw en Techniek, die het project realiseert.

Het idee achter trap Helix?
Luuk: “Beweging stimuleren en gezond werken, dat is het idee achter deze trap. Die nodigt uit tot bewegen, maar het wordt ook echt een heel cool ding. De trap is van staal en wordt ’s avonds aangelicht, zodat hij zichtbaar is voor iedereen die over de snelweg rijdt.’’

Helix verrijst aan het Reykjavikplein, op een zichtlocatie langs de A2. Het kantoorgebouw – met een vloeroppervlakte van circa 10.000 vierkante meter – maakt straks onderdeel uit van het Leidsche Rijn Centrum. Het gebouw telt vier kantoorlagen; onder het gebouw komen twee parkeerlagen met ruimte voor 150 auto’s. De oplevering van het project staat gepland in april 2021.

Symbool voor DNA
De naam van het kantoorgebouw verwijst naar de vorm van een uitgerold DNA-molecuul. De dubbele helix – twee strengen die om elkaar gedraaid zijn – wordt vaak gebruikt als symbool voor DNA. ‘De helix is ‘rechtsdraaiend’: als een van de strengen een glijbaan was en je zou er vanaf glijden, dan zou je een bocht maken met de klok mee. De trap moest straks ook voor interactie en verbondenheid zorgen tussen de medewerkers van de verschillende bedrijven die in het gebouw komen.

Licht en flexibel
Helix wordt een diep gebouw met verhoogde plint en krijgt – door het grote atrium en twee kleinere atriums aan de linker- en rechterzijde van het pand- veel daglicht binnen. Het gebouw wordt voorzien van warmtepompen. Ook komt er een separate patio, die is bedoeld als beschutte buitenruimte.

Certificering gezond gebouw
Met een GPR-duurzaamheidsscore van 8.0 wordt het kantoor een duurzaam, maar vooral ook een gezond gebouw. “Het serieus nemen van de gezonde levensstijl van mensen is niet alleen het omarmen van vitaliteitsprogramma’s, maar ook het creëren van een omgeving waarin mensen gezond blijven: niet alleen fysiek, maar ook sociaal en mentaal’’, aldus Raymon van Miltenburg van de directie van AM. “De gebouwde omgeving is onderdeel van de oplossing’’, vervolgt Van Miltenburg. “Daarom is Helix aangemeld voor het certificaat ‘WELL Core Zilver’’. WELL Building Standard-certificering is de eerste standaard voor gebouwen die zich alleen richt op de gezondheid en het welzijn van mensen in gebouwen.

Bron: www.cobouw.nl

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld