HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Excelleren in waar je goed in bent en inspelen daar waar de nood het hoogst is
NIEUWS
28 juli 2022 / 7

Excelleren in waar je goed in bent en inspelen daar waar de nood het hoogst is

Wij zijn straks een bedrijf dat als een magneet goed personeel weet aan te trekken

Van werkvoorbereider naar directeur
“Ik startte mijn loopbaan in de bouw als voorbereider,” blikt Peter Mes terug. “Dit was rond 1992. Daarna ben ik als uitvoerder aan de slag gegaan, waarna ik eind jaren negentig projectleider werd en in 2008 bedrijfsleider. Ik werkte in die hoedanigheid tot 2013, waarna ik bij BAM een directiefunctie vervulde als adjunct-directeur. Tot voor kort was ik dat ook bij Giesbers Rotterdam. Maar sinds april dit jaar ben ik directeur en vorm ik samen met Ewout van Oordt de directie.”

Peters carrière verliep vrij traditioneel: “Na verloop van tijd groeide mijn ambitie. Ik begon meer belang te hechten aan de diversiteit van werkzaamheden en aan afwisseling. De bouw is een gave tak van sport en erg breed. Je creëert een leefomgeving en hebt met allerlei technieken te maken. Ook heb je met veel verschillende stakeholders te maken. Van overheden tot nutspartijen, eigenaren, opdrachtgevers, en alles wat in de keten zit.” Met allerlei betrokken partijen tot overeenstemming te komen is waar Peter energie van krijgt.

Verbinder
Peter ziet zich dan ook als een echte verbinder: “Als een spin in het web breng ik graag specialisten bij elkaar om samen mooie projecten te realiseren. Dat vind ik ook het leukst aan wat ik doe.” Met dit verenigen van kennis en kunde is het bruggetje naar Velox snel gemaakt.

Paul van der Heiden is sales consultant bij Velox en het eerste aanspreekpunt voor bouwbedrijven binnen het mkb. Hij is ook aangeschoven bij het interview en legt uit: ‘’Als projectbureau zijn we een strategisch partner in de gehele keten, van projectontwikkeling tot realisatie. We denken graag proactief mee met bouwbedrijven hoe zij hun personeelsplanningen rond kunnen maken. Hierbij leveren opdrachtgevers de projecten en wij de professionals die helpen de projecten tot een succes te brengen.”

In die proactiviteit kan Peter zich goed vinden, want hij ziet nog genoeg uitdagingen in zijn nieuwe functie: “Toegewijde mensen op de werkvloer, een veilige werkomgeving, de juiste structuur en gave projecten realiseren waarmee we mooie resultaten boeken. Dat heeft nu de meeste prioriteit.”

Ook de financiële resultaten zijn natuurlijk van belang om als organisatie gezond te blijven en te groeien, maar dat is niet waar Peter het als eerst over heeft. “Het gaat om succesvol zijn in de breedste zin, kwaliteit leveren, klanten tevreden maken en houden, prettig samenwerken met collega’s en externe stakeholders. Dat is mijn overtuiging.”

Keuzes maken
Wat volgens Peter ook nodig is voor het behalen van mooie resultaten, is keuzes durven maken. “Excelleren in dat waar je goed in bent en inspelen daar waar de nood het hoogst is. Wij waren een allround aannemer. Als je kijkt naar de omvang van ons bedrijf, kun je niet alle kennis in huis hebben om je in de breedste zin te begeven in de markt, zoals het bouwen van kantoren, loodsen, zorgfaciliteiten, woningen. Daarom kiezen we er nu voor om ons te richten op wonen.”

Peter heeft daarmee een afgebakende en ambitieuze stip op de horizon gezet voor Giesbers Rotterdam. “Wij gaan de regio laten zien dat wij partner zijn voor de realisatie van woningen. Dit met het streven dat wij in de toekomst met een vaste klantenkring kunnen werken. Een auto koop je immers ook bij de garage die je vertrouwt. Ik wil voor onze omgeving die vertrouwde partner zijn. Maar mijn prioriteit is nu om aan een organisatie te bouwen waarin de eigenschappen aanwezig zijn waarmee we ons doel kunnen behalen. Daarom zijn we nu mensen aan het werven om een vaste kern te creëren. Teamplayers, zodat we kunnen excelleren in de woningbouw.”

Jaren werk
Peter is ervan overtuigd dat de huidige markt het proces van werving van projecten vergemakkelijkt: “Er is op dit moment een groot tekort aan woningen en het investeringsklimaat is gunstig. De afzet is daardoor goed. Ook staan we voor het grote vraagstuk van energietransitie. Kortom, we richten ons op nieuwbouw, maar ook op bestaande bouw. Er moet nog heel veel gebeuren om bestaande woningen te verduurzamen, en daar zijn toegewijde mensen voor nodig. Voor de bouw is hier nog jaren werk.”

Het wiel telkens opnieuw uitvinden
Ondanks alle innovaties in de bouw en techniek en de steeds transparantere communicatie en kennisdeling binnen de sector, vinden velen in de sector nu telkens het wiel opnieuw uit. Peter: “Ieder dorp en iedere stad kent wel een duurzaamheidsinitiatief. En overal proberen ze het op hun eigen manier aan te pakken. Dat zullen jullie bij Velox ook wel herkennen, bij het inzetten van professionals in de flexibele schil op projecten.”

Paul van der Heiden knikt instemmend: “Dat klopt, we merken dat andere partijen nog vaak vraaggestuurd werken. Velox doet dat niet. Wij monitoren het klik-, zoek- en leesgedrag van professionals in onze database en onderhouden nauw contact met hen. Hierdoor weten we al in een vroeg stadium wanneer iemand beschikbaar is en zoekt naar een nieuwe uitdaging. Als wij diegene dan bellen met de vraag of wij wat voor hem kunnen betekenen, zijn we negen van de tien keer één stap voor op een andere partij.”

Magneet
Als verschillende partijen niet allemaal zelf het wiel zouden uitvinden, zou je sneller stappen maken en kun je innoveren. Peter wil daarom ook juist zakendoen met partners die investeren in innovatie. “Partijen die investeren in innovatie, gaan mee in de veranderingen die op ons pad komen.” En als hij dan kijkt waar Giesbers Rotterdam over vijf jaar staat? “Dan doen wij vooral zaken met vaste opdrachtgevers en partners. Wij zijn dan een bedrijf waar mensen graag willen werken en dat als een magneet goed personeel weet aan te trekken. Google en AFAS zijn hier mooie voorbeelden van. Dat is mijn droom. Toegewijde mensen die ervoor gaan!”

Huizenfabrieken
Dat gezegd hebbende, komt er al snel een andere uitdaging om de hoek kijken. Want waar het volgens Peter bij UTA-personeel (Uitvoerend Technisch Administratief) nog wel meevalt,, kampen we op de bouwplaats met een behoorlijk personeelstekort. “Ik maak me zorgen om het tekort aan kundig personeel. Dat zie ik niet als een bedreiging, maar als een stimulans. Een stimulans om veel meer met projectinnovaties te gaan werken. Denk bijvoorbeeld aan minder arbeid op de locatie. Tot de dag van vandaag werken we nog heel traditioneel. In fabrieken kan datzelfde werk worden gemaakt, compleet gerobotiseerd, van betere kwaliteit, sneller en slimmer. Verschillende bouwbedrijven bouwen al huizenfabrieken. Dat is iets wat we in de toekomst veel meer gaan zien.”
"Ik zie het personeelstekort niet als een bedreiging, maar als een stimulans"

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld