NIEUWS
14 september 2021

''Een project realiseren is een teamsport''

In gesprek met twee Velox-collega's werkzaam op project RIVM

Foto boven: Rogier Bos

Hij heeft tientallen jaren ervaring binnen de installatietechniek, weet exact wat nodig is voor het succesvol installeren van de werktuigbouwkundige installaties op een project en heeft een duidelijke kijk op de hedendaagse bouwwereld in vergelijking met vroeger. “We hebben een tekort aan kundig personeel.” Na een drukke werkdag op het project nieuwe huisvesting VWS/RIVM en CBG vertelt Velox-collega Bernard Peric, uitvoerder werktuigbouwkunde, enthousiast over zijn rol en verantwoordelijkheden en over zijn visie op de installatietechniek.

Elke dag weer komt Bernard Peric met frisse zin zijn bed uit om op zijn werk uitgedaagd en geprikkeld te worden. Het gebrek aan personeel is een van die uitdagingen, waar volgens hem vooral de komende generaties mee te maken gaan krijgen. Het aantal geschoolde specialisten binnen onder andere de werktuigbouwkunde lijkt immers steeds schaarser te worden. Peric: “Als de senior uitvoerders straks met pensioen gaan en er ondertussen aan de onderkant geen nieuwe bijkomen, dan zitten de volgende generaties met onderbezetting. Uitvoerders als ik hebben dan minder collega’s met voldoende capaciteiten om een project binnen de gestelde planning en kwalitatief goed af te ronden.”

Goed met programma’s, maar technische kennis ontbreekt

Werkvoorbereider werktuigbouwkunde en Velox-collega Gilbert Punt, met wie afzonderlijk wordt gesproken, vertelt exact hetzelfde als Peric: “Er zijn nauwelijks mensen te vinden met voldoende kennis om met alle uitdagingen om te kunnen gaan. Ook op m’n huidige project valt dat enorm tegen. Ik vind dat de tekenaars en modelleurs van tegenwoordig goed met programma’s kunnen werken, maar dat de technische kennis bij hen grotendeels ontbreekt. Wat zulke mensen voorheen alleen deden, moet nu soms door twee mensen worden opgepakt, omdat ze beide maar gedeeltelijk over de benodigde kennis beschikken”, schetst Punt.


Formule 1

Peric ziet een parallel met de Formule 1: Op het circuit kun je op één coureur letten, maar die coureur doet het niet alleen. De race van die ene coureur is een team effort. Op de bouw is dat net zo.’’

Manier van denken

Dat is op zijn zachtst geformuleerd jammer, want als installateur merkt Peric nu al dat innovatie en de energietransitie minder snel gaan dan zou moeten. “De bouwwereld in Nederland is een heel conservatieve wereld. Een wereld waarin we soms achter de feiten aanlopen. Het gaat volgens hem vooral om de manier van denken die nog moet veranderen. “Neem gastechniek. Dat hadden we ons helemaal eigen gemaakt, maar nu hebben we dat niet meer en moeten we het doen met een andere bron: elektriciteit.”


Energietransitie steeds voelbaarder

De energietransitie is niet iets van nu, benadrukt Peric, maar bestaat al jaren, al beaamt hij dat de transitie nu wel steeds voelbaarder wordt. “Het is niet meer alleen goede isolatie, maar ook energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen.” Met name het tekort aan personeel met voldoende kennis speelt de energietransitie volgens hem parten.

Het bedrijf waar Peric en Punt bij werken is Velox, is een projectbureau binnen de bouw, installatie- en civiele techniek dat samen met zijn collega’s aan de toekomst bouwt. Een duurzame toekomst. Zodoende sloot ook Artuur Slob, coördinator duurzaamheid en circulariteit, zich aan bij het bedrijf. Al op jonge leeftijd groeide zijn interesse in duurzaamheid en daar wilde hij in zijn carrière iets mee doen. ‘’Om mijn ideeën in de praktijk te brengen, kreeg ik de functie van coördinator duurzaamheid en circulariteit”, zo vertelt Slob. ‘’Mijn visie binnen deze functie is dat thema’s als circulariteit en duurzaamheid in de bedrijfscultuur verweven moeten zitten, willen deze consistent in projecten terugkomen. En dat begint al bij de ontwikkelaar. De implementatie van circulariteit en duurzaamheid in een project moet geen uitzondering zijn, maar een regel. Dan werpt het echt zijn vruchten af.’’

Over het project waar Peric en Punt op werken

Op het Utrecht Science Park verrijst een glazen toren van 18 verdiepingen met kantoren en laboratoria. Een technisch hoogstandje en een landmark aan de A27. MEET Strukton heeft het project aangenomen onder een DBFMO contract (Design Build, Finance, Maintain and Operate) en zal het gebouw 25 jaar na de beschikbaarstelling ook onderhouden en operationeel houden.

Breeam outstanding-ontwerpcertificaat

Het nieuwe RIVM/CBG-gebouw voldoet voor 94 procent aan de duurzame kenmerken van BREEAM. In 2015 werd daarom het BREEAM Outstanding-ontwerpcertificaat toegekend. Het nieuwe gebouw is duurzaam in vele facetten. Het gebouw is toekomstbestendig door zijn onder andere: robuuste constructieve opzet, kolomvrije werkgebieden, ruime verdiepingshoogte, flexibele invulling, capaciteit in verticale transportvoorzieningen en gekozen installatietechnische systemen, opwekking en apparatuur.

De koeling en verwarming van het gebouw zijn energieneutraal, waarbij de benodigde energie zoveel mogelijk lokaal op duurzame wijze wordt opgewekt. Zo veroorzaken de koeling, verwarming en verlichting geen CO2-uitstoot. Verder is er aandacht voor een comfortabel binnenklimaat, flexibiliteit, waterverbruik, uitzicht, daglichttoetreding en toegankelijkheid. Ook aan openbaar vervoer, vervoersplannen, parkeerbeleid en alternatieven voor autogebruik is gedacht.


Feiten en cijfers

• ca. 70.000 m2 vloeroppervlak, exclusief parkeren en stalling
• ca. 17.000 m2 laboratoria
• werkplekken voor ca. 2200 medewerkers
• een 80 meter hoog gebouw van 18 verdiepingen
• per verdieping ca. 144 werkplekken, 19 informele overlegruimten
• 40 laboratoria
• 2 meetvelden (begane grond en dak)
• 1 mobiel Chemisch Biologisch laboratorium
• 1 grand café, 1 restaurant en een sportruimte
• 24 vergaderzalen en 5 ontmoetingspleinen
• stalling voor 850 fietsen en 25 motoren
• 48 parkeerplaatsen voor bedrijfsauto’s


Lees de volledige interviews en andere verhalen in ons magazine >

DE GROTE STAPPEN MAAK JE AAN DE VOORKANT. OP HET MOMENT DAT JE DAT GOED DOET, IS DE UITVOERING RELATIEF MAKKELIJK

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld