HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Duurzaamheid en digitalisering gaan hand in hand: ‘Zonder slimme woningen geen energietransitie’
NIEUWS
01 februari 2021

Duurzaamheid en digitalisering gaan hand in hand: ‘Zonder slimme woningen geen energietransitie’

#energietransitie

Woningen slim laten omgaan met energie is een essentieel onderdeel van de energietransitie. Daarvan is Norbert Schotte, innovatie- en duurzaamheidsmanager van VORM, overtuigd. “Ik kan het niet verkroppen dat we in Nederland nog stééds domme huizen bouwen.”

Hoe brengen we vanaf 2021 versnelling in de energietransitie? Onder andere door woningen slim te maken. Voor Schotte gaan digitalisering en duurzaamheid hand in hand. “Die twee gaan bijna altijd samen”, is Schottes visie. Hij is ervan overtuigd dat slimme woningen een oplossing kunnen bieden voor thema’s als gezondheid en zorg, maar ook zeker voor de energietransitie.

Energie besparen

''Als je elektriciteit slimmer gebruikt, kun je enorm veel besparen'', aldus Schotte. Een voorbeeld: “Stel, je huis heeft zonnepanelen én is verbonden met de weersvoorspelling. Je woning kan dan zelf bepalen hoe hij het meest gunstig omgaat met de opgewekte energie en kan bijvoorbeeld automatisch je vaatwasser laten draaien of je auto opladen op gunstige momenten.''

''Nu is het nog zo dat je 70 procent van de teveel opgewekte energie teruglevert aan het net. Straks kun je die energie gebruiken om de boiler te boosten of op te slaan in een accu. Die opgeslagen energie kun je gebruiken op momenten dat je weinig opwekt.”

Ook veel kostenreductie

Dit bespaart niet alleen energie, maar ook kosten, gelooft Schotte. “De salderingsregeling loopt af en we gaan toe naar flexibele energiecontracten, je bent een dief van je eigen portemonnee als je dan nog dom met je energie omgaat. Het slim maken van een woning is ook helemaal niet zo duur, het kan al voor zo’n 1.000 euro. Als je daarmee veel bespaart, kun je uitrekenen hoe rendabel het is.”

''Daarnaast draagt het slim maken van de woning bij aan problemen van netbeheerders,'' vervolgt hij. Zij kampen door het energietransitievraagstuk met capaciteitsproblemen van het elektriciteitsnet. “In bestaande bouw is het elektriciteitsnet niet afgestemd op warmtepompen en elektrisch koken. Netten moeten daarvoor worden verzwaard en dat kost miljarden. Als woningen slimmer omgaan met die energie, heb je te maken met zogenaamde vermeden netverzwaringskosten.”

Digitaliseringsvraagstuk

De energietransitie is niet alleen een verduurzamingsopgave, maar ook een digitaliseringsvraagstuk. “Ik denk dat er maar weinig partijen zijn in de sector die dit ontkennen. Ga maar na: er zijn steeds meer ontwikkelingen die datagedreven zijn. Een gemiddelde warmtepomp is een intelligent ding. Ik kan het niet verkroppen dat woningen als enige dom blijven. Als die niet meegaan, worden huizen het lelijke eendje in het geheel van slimme concepten.''


Bron: De Leeuw, M. (24 november 2020). 
Voor VORM gaan duurzaamheid en digitalisering hand in hand: ‘Zonder slimme woningen geen energietransitie’. Geraadpleegd van Cobouw

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
MBaga Zonneveld Consultant Business Development Installatietechniek
MBaga Zonneveld