VELOX WINTERFEEST
Dag(en)
: :
HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws De 23 grootste projectontwikkelaars van Nederland 2021
NIEUWS
12 oktober 2022

De 23 grootste projectontwikkelaars van Nederland 2021

De lijst met grootste projectontwikkelaars van Nederland

Grote projectontwikkelaars winnen steeds meer terrein op de woningbouwmarkt, zo bleek uit onderzoek van Cobouw op basis van gegevens van het Kadaster. Maar liefst een kwart van de verkochte nieuwbouwwoningen werd in 2020 op een gebied van een van de grootste twintig projectontwikkelaars gebouwd. In 2016 was dit nog 22 procent. Van groei is dus zeker sprake.

Echter is er wel schaarste aan bouwgrond met een woonbestemming. Hier klagen projectontwikkelaars al jaren over: "Het tekort aan potentiële grondposities zorgt ervoor dat de prijzen van grondposities, waar een bestemming woningbouw op zit, steeds verder stijgen", aldus Ton van de Klok eerder dit jaar.

Projectontwikkelaars buiten de stad

Uit onderzoek van Cobouw en Follow the Money blijkt dat de grootste 22 projectontwikkelaars samen minimaal 6000 hectare grond bezitten – een gebied ter grootte van Amersfoort, goed voor 150.000 woningen. Zo’n 86 procent van deze grondposities ligt buiten de bebouwde kom.

BPD staat met stipt op nummer een van de lijst grootste projectontwikkelaars, zo blijkt ook uit het onderzoek. Amsterdamse projectontwikkelaar BPD bezit in bijna de helft van alle Nederlandse gemeenten grond. Rotij – de verzamelnaam voor bedrijven van Twentse ondernemer Gerrit Tijhuis – staat op nummer twee.

In de afgelopen vijf jaar hebben de 22 grootste projectontwikkelaars gemiddeld 4.400 percelen met een gezamenlijke grootte van 1.650 hectare per jaar gekocht. In diezelfde periode verkochten ze gemiddeld 1.000 hectare per jaar.

Draag bij aan bouwprojecten in Nederland!

Wil jij ook bijdragen aan mooie bouwprojecten en samenwerken met de grootste projectontwikkelaars van Nederland? Dan horen we heel graag van je! Neem contact met ons op via ons contactformulier en we komen zo snel mogelijk bij je terug.

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Nino Klieverik Consultant Engineers Installatietechniek
Nino Klieverik