NIEUWS
12 april 2019

Bouwwet na 658 dagen terug in Eerste Kamer

Na 658 dagen van bezinning, gepolder en gelobby buigt de Eerste Kamer zich op 23 april opnieuw over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. De vorige keer (4 juli 2017) werd het omstreden wetsvoorstel onder druk van bezorgde gemeenten, bouwers en veiligheidsbobo’s aangehouden door oud-minister Plasterk. Hij beloofde een oplossing. Reparatie van de wet bleef echter uit.

Wat doet de wet?

Kort gezegd moet de wet opleveren dat bouwers daadwerkelijk en aantoonbaar bouwen wat ze beloven. Na bouwfouten moeten bouwbedrijven ook makkelijker aansprakelijk kunnen worden gesteld. De positie van opdrachtgevers wordt dus sterker. De rol van de gemeentelijke bouw- en woningtoezichthouder wordt kleiner. Met private kwaliteitsborgers en kwaliteitssystemen die worden getoetst door een nog op te tuigen overheidsinstantie krijgt de markt er meer ruimte voor terug. Voorstanders verwachten dat de kwaliteit omhoog gaat. Tegenstanders vrezen nog altijd voor hoge kosten en een te bureaucratisch systeem en dat alle risico’s op het bordje van hoofdaannemers belanden.

Doorlooptijden van wetten

658 dagen lijkt lang. Maar de doorlooptijden en ‘verblijftijden’ van voorstellen in de Eerste Kamer heeft ook weleens meer dan 1000 dagen geduurd.

23 april

De Eerste Kamer zal zich opnieuw buigen over het wetsvoorstel. De huidige minister (Ollongren) heeft de wet niet aangepast. Er kwam ook geen novelle. Wel sloot ze een Bestuursakkoord met gemeenten. Daarin legt ze onder meer uit hoe de nieuwe rolverdeling er straks uitziet, staan nieuwe proeven aangekondigd, en belooft de minister dat de wet pas ingaat als evident is aangetoond dat het doet wat het belooft. Of de Eerste Kamer daar genoegen mee neemt, is nog maar zeer de vraag. “Het blijft een gevoelig onderwerp”, zei senator Greetje de Vries. Ook uit schriftelijke vragen van de Eerste Kamer over het Bestuursakkoord blijkt dat de zorgen in de senaat nog altijd niet helemaal zijn weggenomen. Bouwend Nederland is ook nog niet enthousiast. “De bezwaren van destijds zijn niet weggenomen“, zei voorzitter Maxime Verhagen begin dit jaar. Overigens is nog onduidelijk of de senaat op 23 april gaat stemmen over de wet. Dat wordt volgende week besloten tijdens een commissievergadering.

Bron: Cobouw.nl

NIEUW: HET VELOX MAGAZINE!

Lees meer ontwikkelingen in ons gloednieuwe magazine!

Vergaar nieuwe inzichten en lees ervaringen van bouwkundig Werkvoorbereiders, een Uitvoerder W en een Projectleider infra. Leer (het team van) Velox beter kennen. En kom meer te weten over toonaangevende, Nederlandse projecten!


Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld