NIEUWS
31 augustus 2020

Afval produceren = winst behalen

Waar veel afval geproduceerd wordt, kan ook veel winst behaald worden. Dat besef heeft ook in de bouw voet aan de grond gekregen. Uit de Materiaalmonitor van het CBS blijkt namelijk ook dat de sector van alle bedrijfstakken de meeste gerecyclede materialen gebruikt. Van alle gebruikte, gerecyclede materialen wordt meer dan de helft ingezet in de bouw. We zijn dus op de goede weg, maar het kan nog veel beter. Het beste afval is het afval dat we niet produceren.

In ons dagelijkse leven denken we steeds vaker na over de vraag hoe we minder afval kunnen produceren en onze co2 uitstoot kunnen verlagen. We kiezen voor minder verpakkingsmateriaal, afvalscheiding, composteren, carpoolen, thuiswerken. De bouwsector doet het op dat vlak echter nog niet altijd even goed. Van alle sectoren produceert de bouw het meeste afval. Gelukkig komen er steeds meer klimaatvriendelijke en toegankelijke producten op de markt. 

Iedereen moet zijn steentje bijdragen om de klimaatveranderingen af te remmen. Hittegolven en hevige regenbuien zoals in de zomer van 2020 zullen de komende jaren regelmatiger voorkomen en langduriger aanhouden. Veel huishoudens doen al hun best om milieubewuster te leven. We scheiden ons afval, installeren zonnepanelen of warmtepompen, isoleren onze huizen en denken na bij het doen van boodschappen.

Bouwsector produceert meeste afval


Maar het is de bouwsector die verreweg het meeste afval in Nederland produceert. Dat blijkt uit de gereviseerde Materiaalmonitor van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Bijna een kwart van alle productie in de bouw bestaat uit afval. Daarbij wordt sloopafval bij de afbraak van gebouwen nog niet eens meegenomen. De Europese bouwsector produceert 46 ton afval per jaar, waarvan 90 procent afkomstig is van deconstructie- en saneringswerkzaamheden.* Europese richtlijnen en de energietransitie wet van 2015 stellen een ambitieus doel voor de sector: 70 procent van het afval moet gerecycled worden. Een enorme uitdaging voor een complex probleem.

*Cijfers Fédération Française du Bâtiment (Franse bouwfederatie)


Lees ook: ''Duurzaamheid moet geen uitzondering zijn, maar een regel''

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld