NIEUWS
08 juli 2020

3D-geprinte woning met 2 verdiepingen

Een wereldprimeur: in de eerste week van juli 2020 werd de eerste 3D-geprinte demowoning met meer dan 1 verdieping gepresenteerd. De woning in Vlaanderen telt twee verdiepingen en is geprint op de bouwplaats zelf, aldus projectverantwoordelijke Emiel Ascione.

De geprinte woning in Westerlo is negentig vierkante meter groot en acht meter hoog. Het is een primeur omdat voorheen woningen uit 3D-printers slechts 1 woonlaag telde en vaak onderdelen bevatte uit fabrieken. Deze woning werd laag voor laag geprint in 15 dagen en zonder bouwvakker. Ook is de woning drie keer sterker dan een woning gebouwd met snelbouwstenen en is de druksterkte van het materiaal drie keer hoger dan de klassieke snelbouwsteen, aldus Marijke Aerts, projectverantwoordelijke op Kamp C. 

Begin 2019 werd al bekend dat de grootste 3D-printer ter wereld zou gaan starten met dit project van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw. En halverwege de jaren 10 startten enkele Belgische universiteiten al met de eerste onderzoeksprojecten rond het 3D-printen van bouwonderdelen. Via trial-and-error is er in de tussentijd dus hard gewerkt om de technische uitdagingen aan te pakken en te overwinnen. Een van die uitdagingen was de samenstelling van het beton waarmee de printer zo efficiënt mogelijk moest gaan printen. Ook was het de vraag of een wapening geïntegreerd moest worden in de geprinte onderdelen en zo ja, hoe.

3D-geprinte woningen in opmars

Dit project is onderdeel van het Europese project C3PO met steun van EFRO (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Doel van de projectpartners is de bouwsector aansporen om 3D-betonprinten te implementeren in hun bouwmethodes. Wereldwijd is 3D-printen de afgelopen jaren al in een sterke stroomversnelling terecht gekomen en krijgt steeds meer aandacht. De snelheid waarmee kan worden gebouwd, de verminderde man-uren en de verduurzaming spelen grote rollen voor de keuze voor 3D-geprinte woningen. Tijdelijke huisvestingen en volledige appartementen werden al geprint, maar een demohuis als deze geeft Kamp C en anderen in de bouwsector veel perspectief om verder te ontwikkelen. 

Om maar een paar bijzondere kenmerken van deze woning te noemen, “er werd een overhang geprint, er zitten sterk gekromde wanden in, en er zitten verschillende wandtypes in. Het huis wordt uitgebouwd tot een lage energiewoning die voorzien is van alle comfort: er is vloer- en plafondverwarming aanwezig, er zijn speciale gevelzonnepanelen en een warmtepomp geplaatst en er komt een groendak.” Dit eerste huis is een testgebouw en er zal onderzocht worden of de stevigheid behouden blijft in de loop der tijd.

Een compleet 3D-geprint dorp

In El Salvador gaat de Zwitserse ontwerper Yves Béhar ‘s werelds eerste 3D-geprint dorp bouwen. Daarvoor is hij een samenwerking aangegaan met non-profitorganisatie New Story en 3D-printspecialist ICON, die in 2018 al een geprint huis presenteerde in Austin, Texas. Dat huis met 1 woonlaag was binnen 24 uur gebouwd voor de prijs van vierduizend euro en had een duidelijke doel: mensen in ontwikkelingsgebieden huisvesten. Die samenwerking bracht vervolgens in 2019 's werelds eerste 3D-geprinte wijk in Mexico voort.

Ook in Nederland is en wordt er volop geëxperimenteerd met 3D-printers in de bouw. Zo staat in Gelderland het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa en zijn de eerste geprinte woningen van het land voor Eindhoven: vijf woonhuizen met een ronde vorm.

Bron: Kamp C

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld