NIEUWS
24 januari 2021

10% meer starters in de bouwsector

3x meer renovaties verwacht

In 2020 zijn bij onze zuiderburen 10.356 nieuwe bouwondernemingen opgestart. Dat is een record. Vergeleken met 2019 gaat het om een stijging van maar liefst 9,5 procent. De bouwsector doet het daarmee stukken beter dan de Vlaamse tendens over alle sectoren heen: daar bleef de stijging beperkt tot 0,66 procent, zo meldt Bouwunie (Unizo) op basis van de recentste cijfers van Graydon.

“Het aantal nieuwe bouwfirma’s zit al een paar jaar in de lift”, zegt Jean-Pierre Waeytens, bestuurder van Bouwunie.“Sinds de vestigingswet in Vlaanderen is afgeschaft, zijn er minder drempels om aan de slag te gaan in de bouw en vinden starters makkelijker de weg. Dit is ook een sector met toekomst: wij verwachten een verdrievoudiging van het aantal renovaties, alleen al om aan de ambitieuze klimaateisen te voldoen. En wellicht heeft ook de coronacrisis geholpen: door onzekere werkomstandigheden in de privésector hebben meer mensen de stap naar zelfstandig ondernemen durven zetten.”

Samen met het aantal starters gaat ook het aantal actieve ondernemingen in de bouwsector al jaren in stijgende lijn. Het voorbije jaar was er een stijging met bijna 8 procent tot 92.500. Opmerkelijk is ook dat het aandeel zelfstandige bedrijven zonder personeel elk jaar stijgt, van 70 procent in 2014 tot 76 procent in 2020.


Bron: krs. (2021, 6 februari). Tien procent meer starters in bouwsector: “We verwachten dan ook drie keer meer renovaties”. Geraadpleegd van www.nieuwsblad.be

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld