VVD en CDA willen meldpunt voor haperende bouwprojecten

VVD en CDA willen haperende bouwprojecten uit de brand helpen met een meldpunt. Projectontwikkelaars en bouwers kunnen klagen over tegenwerkende lokale overheden.

Donderdagavond zullen de regeringspartijen in een debat over de bouwopgave daarover een motie indienen, kondigen ze aan. In de praktijk zijn er veel projectontwikkelaars die wel willen bouwen, maar volgens VVD en de CDA tegenwerking krijgen van gemeenten. Door het Meldpunt Bouwplannen, dat onder het ministerie van Binnenlandse zaken moet vallen, zou sneller duidelijk kunnen worden waar de plannen stokken. Ook kan de minister ingrijpen indien nodig.

Expertteam moet niet alleen telefoontjes van gemeenten opnemen, maar ook die van ontwikkelaars

“Ik verwacht van gemeenten dat zij alles op alles zetten om bouwprojecten de ruimte te geven. Toch hoor ik nog te vaak dat ondernemers worden tegengewerkt en afhaken, bijvoorbeeld door de vele en hoge eisen die gemeenten stellen”, licht een van de initiatiefnemers van de motie, CDA-Kamerlid Erik Ronnes toe. “Dat moet echt anders. Mensen hebben nú een woning nodig. ” Het meldpunt moet onder leiding staan van het landelijk expertteam woningbouw. Deze oliemannetjes worden tot nu toe alleen door gemeenten gevraagd om te ondersteunen bij het versnellen van de woningbouw. Bron: Cobouw.nl Publicatie datum: 01 juli 2019

Meer nieuws