Ikea gaat modulaire huizen bouwen in Verenigd Koninkrijk

Ikea gaat samen met Skanska betaalbare, modulaire woningen leveren in Zuid-Engeland. Het is voor het eerst dat de Zweedse combinatie in het Verenigd Koninkrijk aan de slag gaat.De gemeente Worthing, een plaats bij de kustplaats Brighton, heeft onlangs ingestemd 162 huizen door Boklok, de joint venture van Ikea en de Zweedse bouwgigant Skanska, te laten bouwen. Dat meldden de Britse kranten The Guardian en Worthing Herald. Boklok heeft tot nu toe ruim 11.000 woningen in Zweden, Finland en Noorwegen opgeleverd. Nog nooit werd er een project buiten Scandinavië gestart. Wel had Boklok ruim tien jaar geleden verregaande plannen om het Verenigd Koninkrijk te veroveren, maar de crisis gooide roet in het eten.

Echt betaalbare huizen

Boklok richt zich op betaalbare woningen, die bereikbaar moeten zijn voor eenoudergezinnen. In Worthing is 30 procent van de woningen bestemd voor sociale huur. De overige 70 procent moeten “echt betaalbare” koopwoningen worden. De ambitie van Boklok in het Verenigd Koninkrijk lijkt groot. Op de website schrijft het bedrijf in Verenigd Koninkrijk te willen uitbreiden en op zoek te zijn naar grond. De houten, modulaire huizen hebben niets te maken met bouwpakketten, benadrukt het Boklok. De huizen worden volgens de makers in een fabrieksomgeving met behulp van een slim en geïndustrialiseerd proces gemaakt. In de fabriek in Gullringen, Zweden werden een paar jaar geleden nog 1.200 woningen per jaar gemaakt. Daarna is de productiecapaciteit met 50 procent uitgebreid.

Markt voor houten woningen sterk in beweging

De markt voor modulaire, houten woningen is na de crisis sterk in beweging. In Nederland timmert De Groot Vroomshoop aan de weg. Het dochterbedrijf van VolkerWessels gaat na de zomer driehonderd woonmodules per jaar produceren. Maar ook buiten Nederland zijn steeds meer modulaire woningmakers actief. Zo trappelt de Amerikaanse start-up Katerra van ongeduld om de wereld te veroveren.

Bron: Cobouw.nl

Publicatie datum: 01 juli 2019

Meer nieuws