Nijmegen krijgt langste 3D-geprinte brug ter wereld

Nijmegen krijgt deze zomer een 28 meter lange 3D-geprinte brug, de langste ter wereld. Ontwerper Michiel van der Kley heeft in opdracht van Rijkswaterstaat de betonnen constructie bedacht. De proefdruk bij de TU Eindhoven is klaar. Wie de brug gaat printen is nog niet bekend.  De kick-off voor de uitvoering is 25 maart begonnen, maar het echte printen hoort daar nog niet bij. Toch zijn de plannen alvast spectaculair te noemen. 3D-geprinte woningen en bruggen rollen steeds vaker uit de printer, maar nog nooit een exemplaar van 28 meter bij 3,6 meter.

Mal kan worden hergebruikt

Samen met ontwerper Michiel van der Kley is een voetgangersbrug ontwikkeld, die in de zomer van 2019 wordt geplaatst in Nijmegen. Voor het ontwerp is tonnen beton nodig, maar toch veel minder dan een ‘traditioneel exemplaar. Rijkswaterstaat heeft het project omarmd om ervaring op te doen en de constructie te kunnen testen. “Je kunt niet in een keer een 3D geprinte brug in de snelweg leggen, ook al zien we daar wel potentie. Deze brug in Nijmegen hoort bij de tussenstappen om die kant op te bewegen”, aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

In delen geprint

D-printen met beton biedt milieuvoordelen: zo is minder materiaal nodig, doordat de betonprinter alleen beton toepast daar waar het nodig is. Daarnaast is het efficiënter omdat het ontwerp, de mal, met slechts wat kleine aanpassingen hergebruikt kan worden voor andere nieuwe bruggen. Rijkswaterstaat wil graag die mogelijkheden aftasten, licht de woordvoerder toe. De voetgangersbrug wordt in delen geprint. Het is nog niet bekend welke bouwer deze delen vervolgens komende zomer op locatie in elkaar gaat zetten. De brug komt in plaats van een verouderde houten brug in de Nijmeegse Geologenstrook in de wijk Zwanenveld van stadsdeel Dukenburg. Bron: Cobouw.nl Publicatie datum: 26 maart 2019

Meer nieuws