Xplore

Appartementen en stadswoningen met een stedelijke uitstraling, in een groene omgeving met veel water. Die combinatie vind je straks in Xplore, een nieuwe wijk in Diemen nabij Amsterdam. Holland Park West wordt een nieuwe woonbuurt binnen de wijk Holland Park. Xplore bestaat uit 706 woningen. Daarvan worden 212 sociale huurwoningen en 170 middeldure huurwoningen gerealiseerd. Het plan houdt rekening met 1.500m2 aan voorzieningen. 
OVER HET PROJECT

In het gebied komen 706 woningen en 1.500 vierkante meter aan voorzieningen als een brede school. Mecanoo en Boom Landscape zijn als ontwerpers bij het plan Xplore betrokken. De verwachting is dat er eind 2021 gestart wordt met de bouw en dat er begin 2025 wordt opgeleverd.

Ontwerp en duurzaamheid

Xplore is zodanig ontworpen dat er zoveel mogelijk interactie ontstaat tussen bewoners van alle generaties en leeftijden. Of dat op school is, in het groen of tussen de gebouwen. Deze visie heeft zich verder vertaald naar de ontwikkeling van een geheel autovrij gebied waarin vier groene woonhoven zijn opgenomen, die zorgen voor intimiteit en geborgenheid.

Ook is het geheel ontworpen met veel aandacht voor biodiversiteit en circulariteit. Al het gekapte hout wordt hergebruikt en de biodiversiteit van het gebied wordt verhoogd. Het landschap is groen en klimaat adaptief en de gebouwen worden energieneutraal. 

Het plan heeft de hoogste beoordeling van de jury ontvangen voor de ruimtelijke kwaliteit, bestaande uit stedenbouw, landschap en architectuur. Met daarbij een zeer hoge score voor het ontwerp van de school en voor de duurzaamheidsambities, is duidelijk dat de toekomst van de jongeren heel belangrijk gevonden wordt.

Woningen

De eerste woningen in Xplore komen naar verwachting eind dit jaar in de verkoop. Daarbij gaat het om de fasen 1 en 2 van het project. De volgende twee fasen moeten dan in de zomer van volgend jaar in de verkoop komen. Het project gaat bestaan uit vier woongebieden rondom intieme binnenhoven. Bij de opzet is veel aandacht bestaat aan de mogelijkheid om sociale contacten te leggen.

Holland Park

Xplore Holland Park West is onderdeel van Holland Park. Dit vroegere bedrijventerrein transformeert zich in een opvallende woonwijk met bijzondere architectuur. Holland Park Oost en de studentencampus zijn bijna volledig ontwikkeld. De bouw van Xplore Holland Park West gaat de komende jaren beginnen.

''We kunnen niet meer om duurzaamheid heen. We integreren het in onze manier van werken en gaan constant mee met de nieuwste ontwikkelingen op duurzaamheidsgebied. We bouwen met oog voor de toekomst'', aldus het ontwikkelteam van Xplore

Werken op een project als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op.

Beeld: Mecanoo

Team Xplore

Het plan Xplore is een samenwerking tussen BPD en Dura Vermeer. De sociale huurwoningen worden door Woningstichting Rochdale afgenomen. De middeldure huurwoningen die in het plan zijn opgenomen, zullen worden afgenomen door BPD Woningfonds. Verder werken aan het plan mee:

  • Mecanoo Architecten
  • BOOM Landscape
  • Merosch
  • Buro Bouwfysica
  • De Dakdokters
  • Pieters Bouwtechniek
  • De Stock
  • Plomp
  • Upcycle Talent Factory
  • ZieglerGautier

lees ook

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld