NACH

De Amsterdamse Zuidas krijgt een gloednieuwe rechtbank aan de Parnassusweg. Deze zal beschikken over meer dan 47 duizend vierkante meter aan kantoren, zittingszalen, verhoorkamers en gehechtengebied, verdeeld over tien lagen. Dagelijks zullen er 1.000 rechtbankmedewerkers en 200 medewerkers van ketenpartners in het gebouw werken. De nieuwe huisvesting gaat met de grote gebruiks- en belevingswaarde voor het optimaal en professioneel laten functioneren van de rechtspraak zorgen, aldus het consortium NACH (New Amsterdam Court House), die in april 2016 de aanbesteding voor het nieuwe complex won.
OVER HET PROJECT

Het oude rechtbankcomplex aan de Zuidas had geen efficiƫnte indeling en voldeed niet meer aan de hedendaagse normen voor energieverbruik, doelmatigheid en comfort. Deze moest daarom binnen 5 jaar na de opening op 4 november 2016 weer gesloopt worden. Dit gebeurde uiteindelijk in de zomer van 2017, een periode waarin ook de damwanden voor het nieuwe complex werden geplaatst. Sindsdien is de rechtspraak doorgegaan in een tijdelijk complex, tevens gelegen aan de Parnassusweg.

Eind 2020


Tijdens het plaatsen van de damwanden startte halverwege 2017 ook de het werk t.b.v. de fundering en het betonwerk van de onderbouw, welke beiden ongeveer een jaar later klaar waren. Ondertussen was in het tweede kwartaal van 2018 ook de ruwbouw van de bovenbouw begonnen. Toen dit halverwege 2019 stond, werd er gebouwd aan de gevel en de daksluiting tot begin 2020. Daarna ging de afbouw van start. Eind 2020 is de verwachte oplevering.  

Waar consortium dpcp (Du Prie Bouw en Cepezed) de opdracht binnenhaalde voor de tijdelijke rechtbank, is NACH binnen het nieuwbouwproject verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de exploitatie. Het contract heeft een waarde van ruim 235 miljoen euro. NACH is een samenwerking tussen Macquarie Capital, ABT, DVP en KAAN, Heijmans en Facilicom.

Architectuur
Dat de rechtspraak een publieke zaak van het hoogste belang is moest volgens KAAN Architecten centraal staan in het ontwerp. De benedenverdiepingen hebben dan ook grote ramen die zorgen voor meer transparantie, toegankelijkheid en een verbinding tussen stad en rechtspraak. De Rechtbank wordt er een met veel natuur. Zo krijgt het gebouw bomen, bloemen en planten in echte tuinen. Ook komen er op het plein houten banken en een vijver. Op die manieren wordt de boodschap goed overgebracht dat de rechtbank als een efficiƫnte organisatie midden in het dagelijks leven staat.

Wil jij ook werken op toonaangevende projecten zoals NACH? Bekijk dan eens onze vacatures!

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld