David de Wiedgebouw

De Universiteit Utrecht gaat haar onderzoeksfaculteit dat zich vestigt in het David de Wiedgebouw verbouwen en uitbreiden met een faculteit voor elektronenmicroscopie, de zogeheten 'EM-square'.  
OVER HET PROJECT

Het David de Wiedgebouw op het universiteitsterrein in Utrecht wordt dé high end onderzoekfaculteit waar toponderzoek samenkomt. Met meer dan 4800 studenten en 1100 medewerkers en onderzoekers heeft Universiteit Utrecht de grootste bètafaculteit van Nederland. Het David de Wiedgebouw wordt uitgebreid met het zogeheten ‘EM-square’; ofwel een faculteit met hoogwaardige en gevoelige elektronenmicroscopen. Het Elektronen Microscopie (EM) Square zal in gebruik worden genomen door diverse faculteiten, waaronder de Bètawetenschappen, Geowetenschappen en Diergeneeskunde. Ook dient het als voorziening voor het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).

IN FASEN AAN DE SLAG
De bouwwerkzaamheden zijn half september 2019 al van start gegaan. De werkzaamheden worden in diverse fasen verdeeld, zodat het gebouw gedeeltelijk open kan blijven. Zo komen er stap voor stap meer werkplekken en uitstekende flexibele labs. Er wordt verwacht dat de fasen eind 2020 afgerond zijn, zodat de EM-square in het eerste kwartaal van 2021 al in gebruik genomen kan worden. Daarna worden de werkzaamheden rondom het terrein uitgevoerd. In totaal wordt er 750 vierkante meter uitgebreid en wordt er 7.500 vierkante meter verbouwd. De totale bouwkosten komen uit op ongeveer 22 miljoen.

EEN LICHT EN OPEN ONTWERP
Het originele ontwerp van het David de Wiedgebouw is te danken aan Architectenbureau Hertzberger. Naast de nieuwbouw van het EM-square is er in het nieuwe ontwerp voor gekozen om op de bestaande helling naar de entree een ‘zonneweide’ te creëren. Daarnaast wordt er een vernieuwde, lichte en open entree op de begane grond gemaakt. Het wordt één centrale entree met twee ingangen, de huidige receptie van de eerste verdieping wordt naar de begane grond verplaatst.

AMBITIE: CO2 NEUTRAAL IN 2030
Natuurlijk kan er bij deze unieke verbouwing geen duurzaamheidsdoel ontbreken. Het doel is om het gebouw aan te sluiten op warmte- en koudeopslag (WKO) én om de diverse laboratoria te verduurzamen. 

De aansluiting met de warmte-koudeopslag (WKO), het terugdringen van het energiegebruik en het verduurzamen van de laboratoria draagt bij aan de ambitieuze doelstelling van de universiteit om in 2030 volledig energieneutraal te zijn. De universiteit heeft als ambitie om de BREEAM- IN USE score ‘Excellent’ te behalen. 

Wil jij ook graag bijdragen aan toonaangevende projecten zoals het David de Wiedgebouw in Utrecht? Wat dacht je bijvoorbeeld van de Schiphol A-pier, de Zalmhaventoren of Galaxy Tower? Neem eens een kijkje tussen onze vacatures!