De Nederlandsche Bank (DNB)

Het 50 jaar oude gebouw van De Nederlandsche Bank (DNB) aan het Frederiksplein in Amsterdam wordt gerenoveerd. Dat is nodig, want het is technisch op. Na de renovatie is het kantoor een toekomstbestendig, duurzaam en open gebouw dat in verbinding staat met de samenleving.
OVER HET PROJECT

Het uit 1968 stammend gebouw is oorspronkelijk ontworpen door architect Marius Duintjer. Nu zijn de technische installaties al meer dan tien jaar over de gemiddelde levensduur heen. Dus een grondige renovatie op dat vlak is zeker nodig. Ook moet het pand worden verduurzaamd zodat het vanaf 2023 voldoet aan alle eisen op het gebied van klimaat en duurzaamheid. ''Nu heeft het gebouw energielabel F of G, dat moet beter'', aldus lucien Linger, Technisch medewerker van DNB. De ambities van DNB op het gebied van duurzaamheid zijn dus hoog. DNB streeft ernaar minimaal het certificaat BREEAM Excellent te behalen en verder de beginselen van circulair bouwen zo veel mogelijk toe te passen.

Imagoverandering

Al het goud en geld dat in Nederland circuleert, ligt opgeslagen in DNB. Om die reden staat de koninklijke marechaussee altijd paraat op de stoep. Echter, het beeld wat daarbij ontstaat is niet wat de bank graag wil uitstralen. Het bouwen van een apart cashcentrum heeft veel invloed gehad op de manier waarop het pand opengesteld en gerenoveerd gaat worden.

CO2-reductie

In november 2019 heeft De Nederlandsche Bank het voorlopig ontwerp voor de renovatie van zijn hoofdkantoor in Amsterdam gepresenteerd. Eind januari is het ontwerp van architectenbureau Mecanoo vastgesteld. En eind juni werd het definitieve ontwerp goedgekeurd.

Twee dingen zijn erg belangrijk voor het vernieuwde hoofdkwartier van DNB: het moet energiezuinig zijn en het moet een open en toegankelijk karakter krijgen. Sinds de jaren 50 is er bouwtechnisch veel veranderd, niet in de laatste plaats op het vlak van duurzaamheid. Evert Jan Bronda, projectmanager renovatie, vertelt: ''We zetten de euro in voor de maximale CO2-reductie. We hebben hier dus een CO2-reductie van 86 procent of meer als we klaar zijn. Hetzelfde geldt voor energieverbruik. Dat gaat ook met meer dan 80% naar beneden.''

Meer groen en kunstwerken

Naast energiezuinig komt er ook veel ruimte voor groen, maar dan in letterlijke zin. Veel groen zorgt naast een frisse uitstraling ook voor een betere warmteverdeling in de zomer. En als alles klaar is, is het gebouw ook niet langer een onneembare vesting, maar een plek waar Amsterdammers en andere Nederlanders onder andere kunnen genieten van de kunstwerken die in het bezit zijn van DNB. Zo komen er expositieruimtes. Een ruimte voor vaste expositie en een ruimte voor tijdelijke expositie. Het gebouw krijgt ook veel glas zodat het een opener karakter krijgt dan dat het nu heeft.

Origineel uiterlijk komt terug

Het hoofdkantoor voldoet na de verbouwing aan alle eisen van wet- en regelgeving en onze ambitie ten aanzien van duurzaamheid en klimaat. Het pand wordt toegankelijk voor publiek en als kennis- en informatiecentrum verbonden met de stad Amsterdam en de Nederlandse samenleving. En wat opvalt: de tweede, ronde toren zal worden afgebroken, waarna het originele uiterlijk van 1968 weer terugkomt.

Bij DNB werken nu ruim 1800 mensen. De bedoeling is dat die in 2023 weer in het gerenoveerde gebouw aan het Frederiksplein werken. De gehele renovatie gaat 320 miljoen euro kosten, maakte DNB in november 2019 bekend, en wordt uitgevoerd door Strukton Worksphere. Na de renovatie is het pand aan de Sarphatistraat waarin het DNB Bezoekerscentrum is gehuisvest niet meer nodig. Dit pand zal worden verkocht, waarmee een deel van de renovatiekosten wordt terugverdiend.

Werken op een project als deze? Bekijk onze vacatures, stuur een open inschrijving in, of neem contact op.

De Nederlandsche Bank na renovatie

Impressie-video

Meer projecten

Bouwkunde
Installatietechniek
Civiele techniek

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld